Flislegging

Keramiske fliser er laget av leire som er brent på forskjellige måter for å få frem ulike egenskaper. Gulvfliser er tykkere og mer slitesterke og vanskeligere å kappe til enn veggfliser, og de er glasert på en måte som gjør at de ikke blir glatte.

Fliser av naturstein finnes i flere ulike farger, til innendørs bruk er de ofte laget av marmor. For å skjære i naturstein må du ha en vårslipemaskin. Glassmosaikk er, som navnet tilsier, av glass. Mosaikken selges som oftest i ark der flisene er festet på enten papir eller netting.

Dette trenger du for å legge fliser

Krittsnor – en genial oppfinnelse for å få en absolutt rett strek mellom to punkter. Trykk eller smell snoren mot veggen eller gulvet, så får du en rett linje.

Tannsparkel – det er viktig å ha riktig dybde på tannsparkelen. Les anvisningen på flisene eller forpaktningen.

Fliskryss – kalles også fugekryss. Finnes i ulike tykkelser til fuger i ulike bredder. 3 mm på vegger og 5 mm på gulvet er standard. Du kan også bruke en fugesnor.

Fliselim

Fugesement

Våtromssilikon eller fugepistol – med våtromssilikon tetter du hjørner og borehull på baderommet og lang oppvaskbenken på kjøkkenet. Våtromssilikon finnes i mange forskjellige varianter, snklusive gjennomsiktig.

Flisekutter – til vanlige fliser holder det med en enkel variant. Til tykkere gulvfliser må du leie en større profesjonell kutter.

Flisetang – kalles også papegøyetang eller mosaikktang. Med denne kan du brekke av små biter av fliser som for eksempel skal ligge rundt rør.

Fugebrett eller gummisvaber