Male

Det finnes i hovedsak to typer veggmaling som fungerer til innendørs bruk, vannbasert maling og oljebasert maling. Oljebasert maling går gjerne også under navnet akrydmaling og vannbasert maling kalles ofte akrylmaling. I dag er det mest vanlig å bruke vannbasert maling, særlig av helsemessige grunner.

Oljemaling bør kun velges på vegger og tak dersom boligen du skal male f.eks. er veldig innrøkt, da nikotinflekker gjerne trenger igjennom vannbasert maling. Ulempene med oljemaling er at malingen lukter sterkt av løsemidler og at tørketiden er lang – malingen trenger gjerne flere døgn på å tørke.

Vannbasert maling tørker langt raskere enn oljebasert maling, og lukten er ikke like sterk. Vannmasert maling er i dag like god som oljebasert maling, så det er få grunner til å velge sistnevnte i de fleste tilfeller ved maling av vegger.

Oljebasert maling og vannbasert maling finnes i flere varianter – f.eks. helblank, halvblank, matt og halvmatt. Graden av glas måles på en skala fra 00 – 100, der 0 er helt matt. Normalt anbefales 3 til taket (helt matt), mens 70-80 gjerne brukes på treverk (ganske blankt). Bruker man blank maling blir flaten enklere å holde ren, derfor er blank maling f.eks. vanlig å bruke på kjøkken og andre steder der man ofte må vanske. Matt maling rundt 10 på skalaen vil også kunne vaskes.

Grunning

Skal du male en vegg som tidligere har hatt en sterk farge eller som er dekket med tapet med kraftig mønster, er det lurt å bruke grunning først. Du bør også grunne først dersom du skal male på en vegg som er veldig blank, for her fester gjerne malingen seg dårlig. Grunning dekker bedre enn vanlig maling, og grunning er matt, slik at malingen vil feste seg bedre.

Male treverk

Før var det hovedregelen å bruke oljemaling på treverk, men nå har det kommet mange typer vannbasert maling som fungerer ypperlig på treverk også. Disse kalles gjerne panelmaling. Det ble enklere å male treverk dersom man først bruker grunning som er beregnet for treverk.

Dersom treverket blir malt for første gang, eller det er mørke kvister i treet, er det en god ide å først dekke disse med kvistlakk. Gjør man ikke det risikerer man at kvaen fra kvistene vil trenge seg igjennom malingen, og treverket kan bli flekkete.

Male tak

På samme måte som med tre, er det ikke lenger behov for å bruke oljebasert maling når man skal male tak. Unntaket vil være der taket er flekkete på grunn av nikotin eller en gammel fuktskade, da kan oljemaling være lurt slik at flekker ikke trenger igjennom malingen.

De fleste som skal male tak foretrekker matt maling. Glasgrad 3 er det vanligste blant profesjonelle malere. På kjøkkenet kan det være lurt med enda blankere maling, f.eks. glansglad 7, slik at det er enklere å tørke av skitt og smuss fra matrester med en klut en gang i blant.

Dette trenger du når du skal male

Før du begynner å male bør du sikre at du har følgende hjelpemidler tilgjengelig.

Dekkpapp – evt. gamle aviser. Men det anbefales å bruke dekkpapp fordi gamle aviser har en tendens til å ski og røre på seg. Dekkpapp er solid og beskytter og godt mot malingssøl. Dersom du skal male en hel leilighet kan malepapp vurderes. Denne er både tykk og holdbar.

Pensler – pensler finner du i alle prisklasser, med både naturbust og syntetisk bust. Pensler md naturbust er det profesjonelle malere gjerne bruker, men det koster litt mer.

Malingsvask/kraftvask – vasker vekk smuss og fett, men matter også den gamle malingen slik at ny maling fester seg bedre. Bruk gummihansker når du vasker med malingsvask, for stoffene gjør at huden tørker ut.

Maleruller – skal du male store flater er maleruller et must. Ju lengre og fyldigere luv på rullen, desto mer struktur får du på veggen. Noen ruller lager også spesielle mønstre på veggen. Minirulle kan anbefales på steder det er vanskelig å komme til, f.eks. bak ovner som ikke kan skrus ned.

Maskeringsteip – maskeringsteip er et must dersom du ikke vil søle på lister og stikkontakter. Det finnes to typer maskeringsteip – en type som sitter godt men som kan være vanskelig å løsne og en type som er enklere å løsne. Det finnes også spesialteip for deg som skal male tak eller unngå å male på gulvlister.

Forlengerskaft – gjør det enklere å male store flater og særlig tak. Forlengerskaft gjør at du kan koble ruller til et skaft og slippe å strekke deg. Vi anbefaler skaft med universalkobling slik at du kan bruke alle typer ruller.

Rullekar – hjelper deg med å få malingen godt fordelt på malingsrullen. Da minsker også faren for drypp og søling.

Malingsskrape/varmluftpistol – er et must for å skrape vegg overflødig maling og maling som ikke vil bort. Kan også brukes i kombinasjon med varmluftpistol for å løsne maling du vil fjerne.

Les også vår guide til å male vegger